Skal jeg betale skat af gaver?

Skal jeg betale skat af gaver, som virksomhederne sender til mig? Den tanke har du måske allerede haft, og det er der god grund til. For når noget lyder til at være for godt til at være sandt, så er der som regel en ulempe i den sammenhæng. 

Når webshops eller fysiske butikker sender gaver til dig, enten efter aftale, eller med en klar forventning om, at du skal fortælle om produktet på din blog, Instagram, YouTube eller et andet socialt medie, så er der tale om: Honorar Det gør som udgangspunkt ikke nogen forskel, om der er tale om en mundtlig eller en skriftlig aftale. I det lys, så er du formentlig ikke i tvivl længere, da det er normalt, at man betaler influencer skat af det, som man tjener.

Hvad er gaven værd?

Når du eller Skat skal vurdere, hvad din gave er værd, som du har fået af webshoppen eller butikken, så skal du tage udgangspunkt i: Markedsprisen inklusiv moms.

Markedsprisen er den pris, som varen koster på gavetidspunktet. Eksempel: Salgsprisen på en varen er 500 kr i webshoppen - så har du som influencer, blogger eller vlogger fået en gave til en værdi af 500 kr, og dermed 500 kr i honorar.

At en vare har været på udsalg eller tilbud på det tidspunkt, hvor du har modtaget gaven, gør som udgangspunkt ingen forskel. For markedsprisen er stadigvæk 500 kr helt generelt - det vil sige: Hos webshoppen eller butikkens konkurrenter.

Hvornår skal man betale skat af gaver?

Får du en goodiebag, når du sammen med andre influencers er inviteret til et lukket arrangement, så er der også tale om en gave. Der ligger en klar hensigt bag, at du som influencer får gaven. Prøv eventuelt at vende situationen rundt: Havde virksomheden valgt ikke at give goodiebags, så ville virksomheden ikke opnå noget hos dig som influencer. Men nu har virksomheden valgt at give dig en goodiebag, så der er den klar forventning fra virksomheden om, at du som influencer deler din begejstring på de sociale medier. 

Og nu kan du så med rette sige, hvad koster denne goodiebag? Igen er svaret: Markedsprisen inklusiv moms. Du ved nok godt, hvad eksempelvis en given læbestift, creme eller noget helt tredje koster, enten online eller i butikkerne.

Er du i den situation, at et mediebureau bruger Loggershut til at udbetale løn, så vil du også i det tilfælde skulle oplyse til Skat, hvad du har tjent.

Hvis du kun låner et produkt af virksomheden, eksempelvis en Louis Vuitton taske, så skal du også beskattes af værdien af, hvad det svarer til at leje en Louis Vuitton taske. Hvordan finder jeg værdien af at have lejet en taske, tænker du måske? Online er det muligt leje tasker for en given periode, så du slipper for at købe de dyre tasker og derved lettere kan bruge en smart taske, når du vil være lækker, så det matcher din stil, og dit tøj.

Hvad skal jeg gøre?

Det er dit ansvar som blogger, vlogger eller influencer at oplyse til Skat, at du har haft et givent honorar, og dermed også en værdi af de gaver, som du har modtaget. Du skal betale A-skat og AM-bidrag af dit honorar, men det lyder sværere end det relt er. For du har 2 muligheder:

Du kan vælge at:

  1. Betale skat af din B-indkomst
  2. Oprette en momsregistreret virksomhed

Vælger du at oprette en momsregistreret virksomhed vil du kunne trække momsen fra dine gaver, hvis gaven relatere til erhvervsmæssig brug. Men det er ikke helt omkostningsfrit at drive en momsregistreret virksomheden, så for langt de fleste influencers og bloggere, vil det være beskatning af B-indkomst, som vil være det letteste og bedste valg.

For at øge sandsynligheden for at få flere gaver eller tjene penge som instagrammer, så kan du med fordel læse denne artikel: Hvordan får jeg flere følgere?

Er du allerede godt ingang med at være en dygtig influencer, så tjek, om du gør alt korrekt: Hvad siger Forbrugerombudsmanden?

Disclamer

Denne artikel er kun ment som vejledning, og har du konkrete spørgsmål vedr. beskatning, da venligst kontakt Skat eller din revisor.